Welk type hoofdstel past bij mijn paard?

De verschillende soorten hoofdstellen

Er zijn ontzettend veel hoofdstellen op de markt en in onze cursus harnachement geven wij uitleg over alle soorten hoofdstellen hun werking en hoe je ze moet aanmeten. Hierbij een lijstje van veel voorkomende hoofdstellen. 


Het trenshoofdstel

Het trenshoofdstel is het meest gangbare hoofdstel. Het hoofdstel wordt gebruikt in alle disciplines en is er met verschillende neusriemen zoals een gecombineerde neusriem of lage neusriem. Aan dit hoofdstel wordt 1 bit vastgemaakt.


Het stang en trens hoofdstel 

Het stang en stens hoofdstel is hetzelfde opgebouwd als de trens alleen kan er aan dit hoofdstel 2 bitten verbonden worden. Het stang en trens hoofdstel is herkenbaar aan zijn rechte neusriem 2 bakstukken en keelriem. Aan dit hoofdstel worden 2 bitten vastgemaakt. Zo kan je met dit hoofdstel met stang en trens rijden. Dit wordt gebruikt vanaf de klasse Z en wordt voornamelijk gebruikt in de hogere dressuurklassen.


Het hoofdstel met gecombineerde neusriem

Dit hoofdstel is voor een evenwichtige drukverdeling over de neus, door de extra neus en sperriem. Het gecombineerde hoofdstel is te herkenbaar aan zijn 2e neusriem, 1 bakstuk en keelriem. Aan dit hoofdstel wordt 1 bit vastgemaakt.


Het hoofdstel met lage neusriem

Dit hoofdstel is eigenlijk een gewoon trenshoofdstel alleen ligt de neusriem lager op het neusbot. Het hoofdstel met lage neusriem is te herkennen aan zijn lage neusriem, 1 bakstuk en keelriem. Het heeft dus geen sperriem. De drukverdeling van dit hoofdstel is anders dan een gecombineerde neusriem. Veel mensen zeggen wat scherper doordat het lager op de neus drukt waar het paard gevoeliger is dan hoger op neus. Aan dit hoofdstel wordt 1 bit vastgemaakt.


Het hoofdstel met touwneusriem

Dit hoofdstel is een gewoon trenshoofdstel alleen is neusriem gemaakt van touw. De neusriem zorgt voor scherpere inwerking op het neusbot. Het hoofdstel met touw neusriem is te herkenbaar aan zijn touw stukje in de neusriem. Dit hoofdstel wordt veel gebruikt in cross country aangezien bij deze discipline veel controle nodig is. 


Wil jij meer leren over hoofdstellen, zadels of andere onderdelen van het harnachement? Bekijk dan onze cursus harnachement op paardencursusonline.nl